Acasa
Info
Argument
Academica
JammerGroup
Art
Link
FAQ
Kumofost

26 noiembrie
BUY NOTHING DAY


26 noiembrie e ziua în care te rugam sa nu cumperi nimic. De ce ai face asta?

Timp de vreo 50 de ani ni s-a tot impus sa împlinim visul societatii comuniste multilateral dezvoltate. Visul s-a dovedit a fi cosmar. Pe atunci nu aveam ce cumpara, dar asta era prea putin important. Ne lipsea libertatea.

Acum ne apropiem tot mai mult de partea cealalta: exista tot mai multe lucruri de cumparat si începem sa avem si banii sa o facem. Asa ca îi dam înainte: cumparam. Cumparam si lucruri de care nu avem nevoie. Consumam, si suntem invitati s-o facem cu pofta. Cu totii suntem chemati la festin si ni se promit placeri incredibile, o sumedenie de paradisuri artificiale ne asteapta la fiecare pas.

Atâta doar ca s-ar putea ca si drumul acesta sa ne duca tot acolo: la o libertate tot mai mica. Pentru a consuma ne trebuie bani. Ca sa câstigam bani trebuie sa producem. Fie bunuri, fie servicii. Cine produce mai mult si se plaseaza mai bine pe piata are câstig de cauza. Asa ca ritmul se accelereaza si se accelereaza si se accelereaza, fiindca nimeni nu vrea sa piarda. În cursa asta, cu cât alergi mai repede, cu atât pari sa fii mai aproape de linia de sosire. Doar ca linia de sosire se tot îndeparteaza, iar tu nu te mai poti opri.

Câstigi tot mai mult si traiesti tot mai putin. Nici banii nu îti mai sunt suficienti, fiindca, pe masura ce urci pe scara sociala, esti obligat sa îti cresti standardul: îti schimbi telefonul, îti schimbi hainele, îti schimbi masina, îti schimbi casa, uneori îti schimbi familia. Toate devin consumabile.

Hai sa ne oprim putin. Cum ar arata o zi în care sa nu îti cumperi nimic? Încearca, poate afli mai multe despre tine.

Doar pentru o zi. 26 noiembrie – ziua în care punem pauza.