Acasa
Info
Argument
Academica
JammerGroup
Art
Link
FAQ
Kumofost

 

Intrebari, nedumeriri, critici frecvente:

 

1) Care-i ideea cu actiunea asta? Scop, consecinte? Nu inteleg nimic...

Pai, ar fi cateva chestii pe care se bazeaza dorinta noastra de a sarbatori "Ziua fara cumparaturi" si in RO:

a) Un protest SIMBOLIC (care deci nu trebuie luat LITERAL) impotriva a ceea ce Jean Baudrillard, de pilda, numea "societate de consum". Sau impotriva a ceea ce Thorstein Veblen numea "conspicuous consumption". Marx, la randul sau, vorbea de "fetisizarea bunurilor si serviciilor" (apropo, nu va speriati de numele lui Marx - invocarea lui nu ne face automat comunisti). Si ar mai fi si altii. Scuze pentru atata academism. Facem parada de nume fiindca, printre numeroasele critici primite, a fost si una care ne trimitea "sa mai citim cate o carte".

b) Convigerea noastra ca ecuatia "Fericire Personala = Achizitionare de Posesiuni Materiale + Capital Simbolic + Statut Social + Capacitate cat mai mare de Consum" este eronata si ca, desi nimeni nu are dreptul sa decida pentru altii cum sa isi traiasca viata, avem totusi dreptul sa sugeram alternative. Dreptul de a sugera ne este dat cel putin de faptul ca Antreprizele se folosesc, la randul lor, de instrumente puternice de sugestie (pentru a nu vorbi de "manipulare") in vederea impulsionarii consumului. Noi vrem sa spargem bula asta de sapun si, chiar daca nu reusim din prima, ce-are a face?

c) Resursele Pamantului nu sunt, cum ar crede unii (si nu oricare unii, ci aia care decid, gen Banca Mondiala sau Guvernele din G8), inepuizabile. Cu cat consumam mai fara cap, cu atat ne apropiem mai rapid de belea. Ceea ce nu-i prea frumos din partea noastra. Si, da, putem sa facem ceva in privinta asta, oricat am parea de insignifianti.

d) DISTRACTIE. Sambata, 26 noiembrie, ora 16, Metrou Grozavesti. O sa fie super hai. Si daca noi avem chef sa ne distram in felul asta, cine are dreptul sa ne futa noua filmul? [Sper ca nu Jandarmeria...]

Hai pa, si nu mai fiti asa de incruntati!
V-am pupat pe portofele.

 

2) Asta-i inca o sarbatoare importata. Chiar nu putem sa facem ceva mai bun?

Da, Buy Nothing Day este o zi pe care canadienii de la revista Adbusters au reusit s-o impuna in calendarul international. Si da, am preluat ideea lor, dar o spunem pe fata. Ati auzit de pe undeva cum ca ar fi ideea noastra? Nici macar logo-ul de pe prima pagina nu e facut de noi, e realizat de niste prieteni din Mexic.

Dar nici nu pretindem originalitate, geniu sau ca vom salva lumea de unii singuri si cu pieptul gol. De ce competitie, de ce frustrarea asta careia i se da glas prin "nu putem sa facem ceva mai bun"? Daca putem sau nu nu intra acum in discutie. Sustinem o actiune misto si-atata tot. K?

 

3) De ce pe 26 si nu pe 25, cum e in State?

In SUA, Canada si Mexic, Buy Nothing Day se sarbatoreste in “Vinerea Neagra”, a doua zi dupa Thanksgiving Day. Aceasta “Vineri Neagra”, ultima vineri din noiembrie, este ziua in care incepe Sezonul de Cumparaturi in State. Conform statisticilor, e ziua cu cele mai mari vanzari din an (chiar mai mari decat in ajunul Craciunului si cu siguranta mult mai mari decat in ajunul Thanksgiving Day).

In Europa si in restul lumii, obiceiurile consumatorilor sunt un pic diferite - adica nu se merge vinerea la cumparaturi, ci SAMBATA.

Asa ca Ziua Fara Cumparaturi este sarbatorita in ultima sambata din noiembrie, care anul asta pica pe 26.

 

4) Sa vii cu retorica asta anti-societate de consum in Romania e ca si cum ai propune unui infometat sa tina post...

Nu e ca si cum i-ai zice unui infometat sa tina post. E ca si cum i-ai sugera unuia care de-abia asteapta sa infulece ca americanu' ca nu asta e ceea ce vrea cu adevarat. E un fel de trial & error pe barba alora. Noi tre sa fim suficient de deschisi la cap si sa prindem din mers, in asa fel incat sa nu ne trezim peste cativa ani tot in rahatul ala (cu singura diferenta ca va fi rahatul propriu, care intotdeauna pute mai frumos).

 

5) De ce atata secretomanie? De ce nu ne spuneti de pe acum despre ce e vorba? Ce treaba are statia de metrou Grozavesti cu chestia asta?

Nu avem nimic cu metroul. Ala e doar locul de intalnire si de transmitere a liniilor mari in care ar trebui sa se incadreze actiunea. De ce atata secretomanie? Fiindca daca am da acum toate detaliile, actiunea ar fi un bluf. Fiindca ar fi contracarata, etichetata, prinsa de presa intr-o "opinie oficiala", de unde nu prea ar mai avea cum sa evadeze. Asa ca vii, vezi despre ce e vorba, daca iti place mergi mai departe cu noi, daca nu - te duci acasa.

 

6) Va fi vorba de o miscare de masa? Ne vom confunda unii cu altii? Nu riscam sa scape treaba de sub control?

Nu e vorba de nici o miscare de masa. Nu suntem o turma, suntem o suma de individualitati. Nimeni nu decide pentru noi. Nimeni nu-i spune altuia ce sa faca. Detaliile de pe biletul pe care il veti primi sunt doar pentru o oarecare coordonare. Dar voi alegeti ce sa faceti si ce nu.

 

7) E ilegala actiunea asta?

NU. E o actiune "cultural-artistica" - vom aduce o critica la adresa culturii consumului, ceea ce inseamna ca facem tot cultura. In acelasi timp, vom crea impreuna un performance supercorect.

Participantii la aceasta actiune nu trebuie sa intre in conflict cu autoritatile sau cu alte persoane. Participantii la actiune sunt datori sa poarte cu ei actul de identitate si sa se legitimeze la cererea autoritatilor competente, insa numai dupa ce acestea s-au legitimat la randul lor si au prezentat o motivatie plauzibila pentru masura luata.

Fragment din LEGEA Nr. 60 din 23 septembrie 1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice
(legea se afla in vigoare)

ART. 3
Nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. In cazul in care organizatorii unor astfel de adunari publice detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite, din timp, primariilor si organelor locale ale politiei, sprijin de specialitate.

Textul legii cu pricina se gaseste aici. Legislatia in vigoare se gaseste in intregime aici.